Problem

Pijace/tržnice ne rade kao u vrijeme prije pandemije, zbog toga trpe i građani ali i prodavači. Građani kojima je zdrava hrana potrebnija sad više nego i kada kako bi sačuvali imunitet, nisu u mogućnosti kupovati zdravu i sigurnu hranu za svoju ishranu. S druge strane domaći prodavači i proizvođači u velikoj mjeri prinuđeni su bacati svoje proizvode zbog nemogućnosti prodaje. Nakon što se situacija oko pandemije stabilizira problem prodaje na pijacama/tržnicama ostati će aktuelan, a domaći proizvodi, trud i rad naših poljoprivrednika ugroženi. Zbog problema oko pandemije pretpostavlja se da će doći do povečanje proizvodnje na domaćem tržištu i pojave novih proizvođača, a ako se ne ostavari povezivanje proizvođača i kupaca dolazi do obustavljanja I smanjenja proizvodnje, a ujedno uvozni proizvodi ponovno imaju mogućnost preovladavanja u odnosu na domaću proizvodnju.

Ideja/Rješenje

Prije svega želim da zamislite par stvari. Zamislite da Vam svježe voće, povrće, mlječni proizvodi, cvijeće, sadnice biljaka, ostale prerađevine iz domaće proizvodnje, zdrava hrana, organska hrana i puno toga što pijace/tržnice nude stiže na Vaš kućni prag? Plaća te ih kartično online ili lično u gotovini na Vašem kućnom pragu po dolasku? Imate mogućnost kupovine namjernica iz svih dijelova BiH? Svaki dan u toku radnog vremena možete poručiti svježe namjernice koje će Vam stići kada dođete s posla u dogovorenom terminu? Ili pak svježe namjernice svakodnevno poslati Vašim starijim članovima porodice na kućni prag? Proizvođači ne bacaju proizvode, a građani kupuju provjerene namjernice sa domaćeg tržište? To je sve moguće uz ZUM, jedistvenu platformu svih pijaca/tržnica u BiH,u obliku aplikacije i web stranice. Upravo na ovoj platformi svakodnevno će svi moći da naručuju proizvode od svih prodavača sa pijaca/tržnica. Naručeni proizvodi se pakuju u pakovanja koja su dezinfikovana i higijenski ispravna za taj proizvod, i ugovorenim načinom dostavljanja šalju u unesenu adresu putem platforme. Proizvodi Vam dolaze brze i jeftinije ako kupujete od prodavača iz vašeg okruženja međutim ako ipak izrazito želite proizvod iz vama udaljenih dijelova možda tople Hercegovine ili udaljenih plodnih dijelova Bosne, Vaše je samo da poručite onda. Pijace/tržnice su podijeljene po mjestima tako da uvijek možete pristupiti Vama najbližoj ali i bilo kojoj koju želite. Radimo na upoznavnju kupaca sa lokalnim proizvođačima ali i povezivanje proizvođača iz jednog dijela BiH sa kupcima u drugom dijelu BIH i obratno. Odaberete prizvode i količinu svega u „korpu“, unesete adresu, način plačanja, način dostave (hitni ili uobičajni). U slučaju da birate hitni bit će Vam ponuđena dodna pitanja i kontakti sa dostavljačima kako bi saznali do kojeg roka Vam je potrebna dostava namjernica. Posebni načini naručivanja i dostave idu za proizvod sa kratkim rokom trajanja. Uvijek možete ostaviti povratne informacije, iskustva i utiske o proizvođaču kako bi svojim iskustvom pomogli ostalim kupcima. Jačate BiH ekonomiju ali i štede svoje vrijeme i jačate imunitet zdravim i svježim proizvodima.

Resursi

Kako bi sve ovo funkcionisalo potrebni su zainteresovani domaći proizvođaći za novi način prodaje, web aplikacija i platforma, dostavna mreža (postojeća ili novooformljena), finansijska sredstva koja bi se mogla pokriti uz pomoć aktera vlasti za pomoć održavanja poljoprivredne ekonomije koja se zasniva na maloprodaji. I pored proizvođača najvažniji resurs su zainteresovani građani za novi vid svakodnevne kupovine.

Ciljne skupine

Građani BiH koji žele da kupuju poljoprivredne proizvode domaće proizvodnje (posebno organske proizvode i zdravu hranu). Mali i srednji proizvođači poljoprivrednih proizvoda i mali prerađevači poljoprivrednih proizvode (kućna radinost).

Partneri

Domaći poljoprivredni proizvođači , poljoprivredne zadruge, udruženja proizvođača određenih poljoprivednih proizvoda, proizvođači proizvoda za pakovanje, firme za dostavu proizvoda , mali prerađivači poljoprivrednih proizvoda, Udruženja koje se bave proizvodnjom zdrave hrane. IT sektor za izradu web aplikacije i web stranice, Privredna komora odjel za poljoprivredu, opštinske administrativne službe odjel za poljoprivredu.

Finansijski okvir

Finansijska sredstva nisu tačno određena zbog mogućnosti promjene istih,u slučaju različitih saradnji između svi mogući pertnera.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.