Problem

Godinama unazad u zimskom periodu naši gradovi su među najzagađenijim u svijetu. Magla, smog, razne opasne čestice oko nas su naša svakodnevnica tih dana. U ljetnim mjesecima zaboravimo na taj problem, koji nas ponovo "iznenadi" kada dođe zima. Vremena za gubljenje više nema, zdravlje stanovništva je narušeno, djelovati se mora odmah.

Ideja/Rješenje

Iako je problem zagađenja jako kompleksan, a njegovo rješavanje zahtjeva provođenje čitavog niza mjera i aktivnosti, mislim da bi dobar početak bio smanjenje zagađenja izazvanog saobraćajem. Fokus bi bio na javnom saobraćaju, gradskom i međugradskom. Nabavka ekološki prihvatljivih vozila je prvi korak na tom putu. Ekološki prihvatljiv prirodni plin bio bi dobra alternativa za benzin. Kupovinom autobusa na prirodni plin, značajno bi umanjili zagađanje. Osim nabavke za javne kompanije koje se bave prevozom, neophodno bi bilo zakonski regulisati ovu oblast i privatnim kompanijama zabraniti rad, sve dok ne nabave ekološki prihvatljiva vozila. Druga mjera bi svakako bile olakšice pojedincima koji nabavljaju električna vozila i vozila na prirodni plin. Oslobađanje troškova carine ili smanjenje naknade za registraciju bi podstaklo veliki broj pojedinaca da se odluče za kupovinu automobila koja ne zagađuju okoliš. Smanjenjem emisije štetnih gasova u saobraćaju značajno bi se smanjila ukupna stopa zagađenja, a to je moguće postići sistemskim djelovanjem i na javni saobraćaj i na učesnike u saobraćaju koji imaju vlastite automobile. Ova ideja morala bi biti ispraćena i odgovarajućom infrastrukturom koja podrazumjeva punjenje ovih "čistih" vozila na što više mjesta u gradovima i na putevima između gradova.

Resursi

U prvom redu su potrebni finansijski resursi za nabavku dovoljnog broja ekološki prihvatljivih vozila, kako bi se veliki broj takvih vozila što je moguće prije našao na našim cestama.

Ciljne skupine

Svako od nas bi imao benefite ovakvog rješenja.

Partneri

Partnere za provođenje ove ideje potrebno je tražiti u svim nivoima vlasti, ali i među prijateljima u EU i Međunarodnoj zajednici. Finansijska i tehnička pomoć iz inostranstva bi ovaj proces značajno ubrzala i olakšala. Brojni evropski fondovi potiču smanjenje zagađenja i okretanje ekologiji i to bi svakako trebalo iskoristiti.

Finansijski okvir

Nekoliko desetina miliona eura bilo bi potrebno izdvojiti u ovu svrhu, ali to treba gledati kao investiciju u zdraviji i bolji život svih nas.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.