Problem

Ekonomija Bosne I Hercegovine se trenutno nalazi u recesiji, odnosno, ona se pogoršava iz dana u dan zbog pandemije uzrokovane Korona-virusom (COVID-19). Zbog tog stanja ekonomije brojni domaći proizvođači su prinuđeni otpustiti veliki broj radnika i zatvoriti svoje firme radi velikih gubitaka prihoda.

Ideja/Rješenje

Svima nama je poznato da kupovinom domaćih proizvoda pomažemo BiH proizvođačima, što dovodi do većeg broja zaposlenih, što dovodi do većih prihoda, a samim tim i poboljšanja u ekonomiji. Međutim sama spoznaja ovoga nekada nije dovoljna već je potrebno dodatno motivisati stanovništvo da kupuju domaće proizvode tako što ćemo im pružiti različite koristi od toga, kao što su popusti u kupovini. To bismo postigli tako što bi kupovinom domaćih proizvoda skupljali bodove u odnosu na iznos kupljenih domaćih proizvoda. Na kasi bi se bodovi prenosili na kartice. Skupljanjem bodova kupci bi bili u mogućnosti ostvariti odredjeni popust na ukupni iznos kupovine Na ovaj način bi se podstakla kupovina proizvoda sa kodom 387, sačuvala bi se I otvorila nova radna mjesta, ekonomija naše domovine bi se znatno poboljšala, a kupci bi također osjetili koristi kupovine domaćih proizvoda.

Resursi

Resursi potrebni za realizaciju ove ideje su: softver koji će izdvajati vrijednost domaćih proizvoda na kasi i sabirati ih na karticu na kojoj će isti program tu vrijednost pretvoriti u procenat popusta, te kartice.

Ciljne skupine

Ovom idejom zelimo da pomognemo i podignemo svijest svim građanima Bosne i Hercegovine. Primarne ciljne grupe bi bile penzioneri i domaćinstva. Znamo da su penzioneri nezadovoljni veoma niskim penzijama tako da je svaki popust dobrodošao.

Partneri

Potrebni partneri za realizaciju ovog projekta su svi lanci supermarketa I prodavnica koji su zainteresovani za suradnju (Bingo d.o.o., Amko Komerc d.o.o., HOŠE Komerc, Mercator BiH d.o.o., Konzum BiH).

Finansijski okvir

Za realizaciju ove ideje, finansijske potrebe iznose 1000 KM za IT strucnjaka i 4000 KM za izradu određenog broja kartica za početak.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.