Problem

Pojavom virusa COVID-19, obrazovanje iz školskih klupa prebacilo se u virtualni svijet, online platforme, televizije no postavilo se pitanje mogu li sva djeca pratiti i pohađati nastavu koja se održava na taj način, odnosno što je s onim djetetom koje je slijepo i slabovidno, predloškom ove ideje upravo se želi omogućiti tom djetetu da ostvari svoje pravo na obrazovanje pod jednakim uvjetima koji imaju i ostala djeca.

Ideja/Rješenje

Pojavom virusa promijenili su se naši životi, naša svakodnevnica, naš način života. Svi smo pomalo zbunjeni, uplašeni, nesigurni u to što nam sutra donosi. I više nego ikada trebamo biti jedne uz druge , ne fizički jer to sada ne smijemo , nego kao moralna, potpora, jednostavno biti tu za drugoga da osoba zna da nije sama da ima drugih koji misle na nju. U području moje Županije, Hercegbosanske županije, nastavu u Osnovnoj školi Stjepan Radić Prisoje, pohađa učenik koji treba našu pomoć više nego ikada. Radi se o učeniku koji je treba opremu za slijepe i slabovidne osobe da bi mogao pratiti nastavu koja se sada u ovom stanju nesreće odvija putem online platformi. Kada sam vidjela pozive za prijave na covIDEJU, a posebno dio "PODUZMIMO NEŠTO SADA", pomislila sam to je to, to je ta ukazana prilika , da učeniku osiguramo ostvarivanje njegovog prava na obrazovanje, ne sutra, prekosutra za par godina nego sada, odmah. Da bi se ideja ostvarila, da bi je mogli provesti u dijelo nije potrebno mnogo, nažalost kao i mnogo puta da bi neka plemenita ideja zaživila potrebna su novčana sredstva. Kada bi dobili jednu od nagrada iskoristili bi novčana sredstva da učeniku osiguramo opremu da može pratiti online nastavu. Implementacijom same ideje olakšao bi se život djeteta koje je sada vjerojatno uplašeno i zabrinuto kao i svi mi, jer bi se uz osiguranu opremu koja mu je prijeko potrebna osjećao sigurnije. Svojom idejom vjerovatno neću učiniti mnogo za cijelu zemlju, ali učinit ću za ljepši i lakši život jednog učenika

Resursi

U razgovoru s prosvjetnim djelatnicima Osnovne škole Stjepan Radić Prisoje gdje učenik slijepi i slabovidni pohađa nastavu V. razreda, dobila sam točne informacije koja je oprema potrebna da bi se učeniku olakšalo praćenje nastave, ali i svakodnevni život. To je oprema : Mini Vison Lite mobitel s fizičkom tipkovnicom i govornom funkcijom, računalo namijenjeno za slijepe i slabovidne učenike, SUNU narukvica - elektroničko pomagalo za kretanje slijepih i slabovidnih učenika

Ciljne skupine

Život učenika koji pohađa nastavu petog razreda Osnovne škole Stjepan Radić Prisoje biti će unaprijeđen realizacijom ove ideje . "Ako ne možeš pomoći stotinama ljudi, pomozi samo jednom čovjeku i već si učinio mnogo !"

Partneri

Osnovna škola Stjepan Radić Prisoje i Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, bi trebali podržati realizaciju ove ideje.

Finansijski okvir

Sama implementacija ove ideje zavisi od cijene opreme koja je potrebna za učenika. Razgovarala sam s osobama koje prodaju opremu i poslali su svoju ponudu prijenosno računalo za slabovidne osobe iznosi 2234,70 KM.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.