Problem

Moderne hirurške maske te zaštitne maske napravljene od celuloze nisu efikasno rješenje kada je u pitanju kretanje te život u predjelima svijeta u kojima je zagađenost zraka na sve većem nivou, te mogućnost pandemije dovodi u pitanje efikasnost jednokratnih maski. Nedostatak direktnih i aktuelnih podataka iz okoline otežava suzbijanje problema loše kvalitete zraka te respiratorne higijene. Konačno rješenje ovih problema je suzbijanje izvora zagađenja te pandemije, ali u sve češćim okolnostima u kojima to nije trenutna mogućnost, alternativno rješenje je nužno. Koje može osigurati bezbjednije kretanje u spomenutim okolnostima.

Ideja/Rješenje

Moja ideja se bazira na dizajniranju pametne maske koja inkorporira inovativna rješenja koja se već razvijaju u modernoj industriji. Pametna maska sa povećanim performansama filtera za zrak baziranog na MOF - Metal Organic Filter tehnologiji omogućava ne samo detaljno filtriranje zraka, već korisniku omogućava uvid u kvalitet i sadržaj zraka u kojem se kreće te nalazi. MOF filter u suradnji sa elekronskim dijelovima ove maske omogućava analizu sadržaja zraka u kojem se korisnik nalazi. "SFM" maska, za razliku od standardnih gas/filter maski, je svojim dizajnom pogodna za proizvodnju preko uređaja za 3D printanje, samim time čineći ovu masku financijski pristupačnom. Povezanost sa mobilnom aplikacijom omogućava korisniku informisanje o potencijalnim opasnostima i sadržaju okolnog zraka u kojem se nalazi.

Resursi

Proizvodnja okvira maske te dodatnih dijelova bi se vršila preko 3D uređaja za printanje. Elektronski uređaji ugrađeni naknadno u masku bi se morali proizvesti zasebno. MOF filter tehnologija postaje sve pristupačnija na modernom tržištu te bi se u prvom prototipu usavršila performansa ovog inovativnog materijala. Softwer te aplikacija koja bi bila povezana sa maskom bi se proizvela od strane stručnjaka u navedenom polju. Uređaj zaplikaciju nije potreban, jer je namjenjena da bude kompatibilna za sve verzije pametnih telefona. Za proizvodnju prvobitne prototip verzije uz sve spomenute aspekte cijena bi se kretala u rasponu od 1000KM -2000KM.

Ciljne skupine

Ciljna skupina bi u prvobitnom periodu obuhvatala pojedince i grupe ljudi koji se najfrekventnije kreću u žarištima spomenutih okolnosti. SFM maska je primjenjiva za sve okolnosti, ali je u najvećem interesu onih pojedinaca čija je izloženost izvorima frekventna, te u slučajevima gdje izolacija nije moguća.

Partneri

Potencijalni partneri za razvoj proizvoda uključuju: 1) Proizvođači inovatnivne MOF (Metal organic filter) tehnologije 2)Kompanije koje se bave 3D print proizvodnjom 3)Web dizajneri 4)Hardware/Software inžinjeri

Finansijski okvir

Prvobitnu cijenu za razvoj prototipa sam procjenio na 1000 do 2000KM. Za proizvodnju veće količine uređaja cijena bi ovisila o potražnji te potrebnoj infrastrukturi.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.