Problem

Problem koji se svakodnevno javlja u nasoj zajednici jeste dodirivanje razlicitih povrsina, koji mogu biti potencijalni izvor kontaminacije i razlictih zaraza. Trenutno se nalazimo u takvoj situaciji gdje je skoro nemoguce doci do pomagala, kao sto su rukavice, kako bi se izbjegao direktan kontakt sa razlicitim povrsinama, u procesu kretanja od tacke A do tacke B. Primjer izlaska iz doma slikovito opisuje kretanje covjeka, pri cemo pri izlasku iz doma on dodiruje rukohvat, zatim (ukoliko zivi u zgradi) dodiruje salter na kome pali svjetlo, poziva lift, dodiruje vrata od lifta, dodiruje dugme na liftu, izlazi iz zgrade- ponovno dodiruje vrata od haustara, cime se na malom primjeru opisuje veliki broj kontakta rukom sa povrsinama. Proces se daljim kretanjem nastavlja i usloznjava, cime se svaki puta ponavlja kontakt rukama sa povrsinama.

Ideja/Rješenje

Kako bi se umanjilo dodirivanje povrsina rukama, predlazem kreiranje novih sistema koji bi se pokretali dodirom noge (stopala), umjesto ruku. Time bi se umanjila mogucnost za direktno prenosenje briseva sa raazlicitih povrsina, na povrsine tjela i druge povrsine, preko ruku.

Resursi

Tehnicka rjesenja u polju arhitekture, dizajna, tehnologije i elektro-tehnike bi mogla ponuditi slicna rjesenja.

Ciljne skupine

Ciljne skupine jesu sve kategorije ljudi.

Partneri

Proizvodjaci vrata, liftova, rasvjete, i slicno.

Finansijski okvir

Finansijski okvir ne bi prevazilazio postojece troskove proizvoda nego bi zahtjevao njihov redizajn, cime bi troskovi u konacnici bili jednaki kao i dosadasnji.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.