Problem

U cilju suzbijanja širenja pandemije izazvane koronavirusom, na snagu je stupila naredba o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina. Tim osobama je ograničeno kretanje, te ne smiju napuštati svoj stambeni objekat. Tu su i osobe sa povećanim rizikom od oboljevanja koje sa sobom nose respiratorne bolesti, dijabetes, rak itd. Jedan od problema koji se nameće je nabavka hrane i lijekova koji su potrebni za život.

Ideja/Rješenje

Naš tim (Avdić Mirza i Kološ Harun) vidi rješenje u aplikaciji koju smo osmislili. Izola je aplikacija koja pruža svojim korisnicima opciju da nabave hranu ili lijekove bez ikakvog kretanja. Pri ulasku u aplikaciju neophodno je izvršiti registaciju, a pri registraciji moraju unijeti lične podatke, adresu stanovanja i kontakt telefon. Kada obave registraciju, otvori se izbornik, gdje mogu vidjeti najnovije vijesti o koronavirusu i opciju da odaberu koju vrstu usluge žele. Ukoliko traže namirnice, trebaju unijeti ime i tip namirnice, količinu, okvirnu cijenu i vrijeme do kada im se to treba dostaviti. Nakon unosa podataka trebaju potvrditi narudžbu. Tim volontera će pratiti narudžbe putem jedinstvenog softvera i uzimati pojedinačno. Volonteri namirnice kupuju i dostavljaju na adresu, gdje se vrši predaja i plaćanje istih od strane klijenata. Ista procedura je i sa nabavkom lijekova iz apoteke. Obzirom da postoji veliki broj građana starijih od 65 godina, kojima ovakav vid komunikacije nije dostupan ili ga ne bi znali koristiti, u postojeći model funkcionisanja bi se dodao i „međusloj“, odnosno sloj koji bi povezivao krajnjeg korisnika sa aplikacijom. To bi se ostvarilo na način da se putem TV servisa nekoliko puta dnevno prikazuje broj telefona, koji građani mogu pozvati. Na telefonske pozive bi odgovarali volonteri, koji bi zatim od građana tražili sve informacije koje bi oni trebali sami unijeti u aplikaciju. Na ovaj način dakle, to rade sami volonteri. Volonteri na terenu zaprimaju narudžbu, te obavljaju kupovinu i njenu dostavu bez ikakve naknade.

Resursi

Što se tiče materijalnih resursa, potreban je novac za Google Play i App Store licencu, kako bi mogli uploadovati aplikaciju. Promocije, kako bi građani imali saznanje o postojanosti aplikacije. HR potrebe platforme su volonteri ( studenti, mlade osobe iz udruženja, klubova, NVO sektor..), IT stručnjaci koji će pomoći pri implementaciji same aplikacije.

Ciljne skupine

Realizacijom ove ideje, bit će olakšan život svih ljudi koji zbog zabrane kretanja ili nekog drugog razloga (zdravstvenog npr.) ne mogu napustiti svoj stambeni objekat.

Partneri

Budući da starije osobe većinu vremena provode gledajući TV ovu ideju bi trebale da podrže sve televizije, koje će vršiti promociju same aplikacije u cilju obavještavanja građana o njenom radu, kako bi građani sebi olakšali nabavku. Partneri mogu biti i IT firme koje bi nam pružile neophodnu podršku, te firme koje iskažu interes za reklamiranjem na našoj aplikaciji.

Finansijski okvir

Implementacija ove ideje bi okvirno koštala oko 3000 KM. Troškovi bi pokrivali dizajn,izradu aplikacije, kao i njeno održavanje, licencu za Google Play i App store, kao i reklame koje bi se prikazivale na TV-u, ali i društvenim mrežama. Obzirom da je planirano da u realizaciji učestvuju volonteri, troškovi realizacije projekta su minimalizirani.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.