Problem

Jedan od najvećih problema tokom pandemije ali i inače jeste siromašnija i starija kategorija ljudi. Također u ovom periodu problem je i praćenje zaraženih osoba, te ostavrivanje komunikacije sa njima od strane javnih službi (policija, doktori...), gdje se rizikuje infekcija službenika i daljnje širenje virusa.

Ideja/Rješenje

Ideja je da se napravi mobilna aplikacija, koju bi osobe u izolaciji (potencijalne zaražene osobe), morale imati instaliranu na svom mobitelu, te bi bila uključena opcija za praćenje tog mobitela. Taj mobitel bi se pratio od strane policije, gdje bi imali uvid za njihovo kretanje, također policija bi pozivima provjeravala da li je zaražena osoba u blizini svog mobitela, ukoliko nije onda se pošalju policajci na tu adresu, ili se napiše kazna. Ovim postupkom bi smanjili izlaganje službenika policije nekoj zarazi. Također postojala bi opcija za prijave volontera, te običnih korisnika koji su možda u nekoj potrebi za higijenom, namjernicama itd, oni bi u tom slučaju ostavljali svoje podatke (grad, adresa stanovanja, broj ukućana, dob, dio u kojem će se opisati potreba za nečim) te bi volonteri koji su se prijavili sa odgovarajućom opremom (maske, rukavice, veziri), išli na te adrese ukoliko su u njihovoj blizini i pomogli tim ljudima. Također ne moramo prijaviti sebe da smo u nekoj potrebi, možemo komšiju ili nekoga za koga smo sigurni da mu je pomoć potrebna. Na toj aplikaciji mogle bi se pratiti upute liječnika, neke nove novosti o pandemiji itd... Pored toga možemo uključiti i medicinske ustanove u svrhu dostave lijekova najpotrebnijima itd...

Resursi

Za početak potrebni su programeri koji bi napravili ovu aplikaciju, pored toga potrebna je zainteresovanost, učestvovanje gradskih službi. Također učestvovali bi svi stanovnici bili oni imućni ili oni siromašniji. Nisu potrebna nikakva skladišta, prostorije, već samo jednostavna instalcija na mobitel, te instalacija u policijskoj ustanovi za svrhu praćenja zaraženih.

Ciljne skupine

Biti će sačuvana nepotrebna izlaganja službenika, zatim dosta stanovništva će biti uključeno na određeni način, te će se pokušati ublažiti posljedice i nestašica zaliha zbog pandemije.

Partneri

Gradske službe (policija, hitna), medijske (u svrhu promovisanja), također mogu učestvovati i crveni križ, druge neke organizacije za pomoć...

Finansijski okvir

Cijena ideje zavisi od programerske firme koja bi to radila, te od institiucija koje su spremne, i koliko su spremne da podrže ideju u cilju dalje promocije. Okvirno gledano prosječna izrada mobilne aplikacije iznosi ne više od 15000 KM (cijena varira od složenosti te aplikacija i njenog povezivanja što najbolje znaju IT firme).


Novosti

Korisnik nije unio novosti.