Problem

Dakle, svjesni smo da je COVID-19 virus koji se jako brzo širi i vrlo lako prenosi. Jedan od ključnih problema je taj što se simptomi ovog virusa ne otkriju na vrijeme te se na taj način zarazi mnogo osoba. Da bi se spriječilo brzo širenje virusa potrebno je na vrijeme uočiti rane simptome kako bi se zaražena osoba izolovala i na taj način zaštitila druge. U BiH je trenutno preko 1000 zaraženih osoba i taj broj se iz dana u dan povećava. Jedan od velikih problema je i taj što se sve više medicinskih radnika zarazi virusom što je vrlo opasno, jer se tada zarazi i veliki broj pacijenata. Da bi se spriječili takvi slučajevi potrebno je preventivno djelovati na vrijeme, dakle ključno je da se otkriju rani simptomi. Upravo ova ideja ima za cilj razviti elektronski uređaj koji će posjedovati mogućnost ranog otkrivanja simptoma COVID-19.

Ideja/Rješenje

Ova ideja ima za cilj stvoriti jedan proizvod koji bi bio vrlo koristan u ranoj fazi otkrivanja simptoma virusa. SMART COV-ring je pametni prsten koji posjeduje određene mini senzore kao što su senzor za temperaturu tijela, senzor za mjerenje pulsa, fever senzor i slično. Pametni prsten bi bio povezan sa mobilnom aplikacijom koja bi posjedovala interfejs na kojem se prikazuju vrijednosti parametara koje prsten mjeri. Svaki prsten bi posjedovao svoj ID kod i na taj način bi se mogao povezati sa mobilnom aplikacijom. Tako bi svaki korisnik imao uvid u svoje trenutno zdravstveno stanje. Aplikacija bi analizirala parametre koje prsten mjeri te korisniku slala upozorenje ukoliko vrijednosti parametra prelaze normalnu granicu. Smatram da bi ovaj proizvod bio vrlo koristan jer većina osoba ne uočava rane simptome ovog virusa ili ih zanemaruje. U prilogu se nalazi prototip mobilne aplikacije s kojom bi SMART COV-ring prsten bio povezan.

Resursi

Za realizaciju ideje potrebne su nam elektronske komponente (senzori) kao što su: senzor za temperaturu tijela, senzor za mjerenje pulsa, fiver senzor, senzor koji mjeri vlažnost tijela, akcelerometar te žiroskop. Zatim nam je potreban bluetooth čip, koji može prenositi i primati signale s obližnjih uređaja. Za izradu okvira prstena potrebna su nam kovana karbonska vlakna te titanium. Za veću proizvodnju potrebna je nabavka. Dakle, potrebna su nam finansijska sredstva za dijelove od kojih bismo pravili prsten. Što se tiče aplikacije prototip bi bio spreman, dakle bilo bi nam potrebno 1 ili 2 developera koja bi u potpunosti isprogramirala aplikaciju te njen način funkcionisanja.

Ciljne skupine

Ciljne skupine su dakle medicinski radnici kojima bi ovaj proizvod bio najkorisniji, jer upravo oni trebaju redovno da prate svoje zdravstveno stanje i paze na simptome. Ali pored medicinskih radnika SMART COV-ring bi mogli da koriste i svi drugi građani BiH nebitno koje su starosne dobi.

Partneri

Za realizaciju ideje mogli bi očekivati podršku prije svega od IT kompanija u BiH, zatim od firmi koje proizvode i prodaju elektroničke komponente. Podrška bi bile i zdravstvene ustanove čiji bi radnici testirali SMART COV-ring. Podršku bi mogli očekivati i od UNDP i delegacije EU u BiH, te različitih vladinih i nevladinih organizacija.

Finansijski okvir

Ne možemo sa sigurnošću precizirati finansijski okvir, ali za realizaciju i proizvodnju prve serije proizvoda bilo bi potrebno oko 3000-3500 KM. U tu cijenu računamo nabavku elektroničkih uređaja, dijelova i materijala potrebnih za izradu prstena, mašine za izradu i oblikovanje, te troškove za development dio posla.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.