Problem

Jedna od posljedica pandemije je narušeno mentalno i fizičko zdravlje stanovnika urbanih sredina. Izolacija u malim prostorima, smanjen broj socijalnih kontakata i otuđenost o prirode, neizbalansirana prehrana, te pojava anksioznosti sve su uzroci narušenog fizičkog i mentalnog zdravlja ljudi. U koliko se nešto ne promijeni mogli bismo imati mnogo više bolesti koje su direktna posljedica pandemije.

Ideja/Rješenje

Urban Agro Challenge Riješenje ovog problema jednim dijelom bi bilo potaknuti ljude da se bave urbanim vrtlarenjem. Naučno je dokazano da bavljenje vrtlarenjem oslobađa od stresa, poboljšava imuni sistem, te je jedna je vrsta tjelovježbe i prirodna prirodna pomoć kod odmora od digitalnih tehnologija. Također, ima utjecaj na zdrave prehrambene navike ljudi. Urban Agro Challenge je ideja da svaka osoba posadi dvije biljne vrste pogodne za prehranu, snimi kratki video, podijeli ga na društvenim mrežama, a posađene vrste pokloni prijateljima i na taj način izazove ih da urade isto.

Resursi

- Ljudski: koordinator projekta, stručni suradnik iz oblasti vrtlarstva/hortikulture, stručni suradnik iz oblasti psihologije i stručni suradnik iz oblasti medicine/nutricionizma; - Finansijski

Ciljne skupine

Korisnici društvenih mreža od 15- 65 godina.

Partneri

Partneri za realizaciju ideje: mediji i vrtni centri.

Finansijski okvir

Bruto naknada koordinatora projakta: 4089 KM Bruto naknada za stručnog suradnika iz oblasti psihologije: 1363 KM Bruto naknada za stručnog suradnika iz oblasti medicine/nutricionizma: 1363 KM Bruto naknada za stručnog uaradnika iz oblasti vrtlarenjea/hortikulture: 1363 KM Troškovi medijske kampenje: 6 000 KM


Novosti

Da li je ideja realizovana?

Urban Agro Izazov je ideja koja je u prošloj godini djelimično implementirana.

Ko je podržao razvoj ideje?

Što se tiče razvoja ideje djelomično je implementirana na volonterskom nivou i vlastitim sredstvima. Više od 50 osoba se odazvalo ovom izazovu, te je bio podržan od velikog broja medijskih kuća (BHRT, BHRT Novi Medij, TVSA, Radio Federacije BiH).

Koji su naredni koraci?

Urban Agro Izazov ima plan ove godine da nastavi gdje je stao na jesen prošle godine, ali sa planom da se razvija i u smjeru ekološke pedagogije, odnosno uključenje što većeg broja djece školskog uzrasta. Također još veće promocije uticaja vrtlaranja na poboljšanje pshiho-fizičkog zdravlja.

Da li ti je još uvijek potrebna podrška u razvoju ideje?

Da

Kakva vrsta podrške?

Podrška u vidu materijalnih i ljudskih resursa koji su priloženi i detaljno opisani uz prilog ideje, kao prijedlog implementacije projekta.

Slike

COVIDEJA2020

Video