Problem

Ono što se popularno naziva ''socijalna distanca'' ili fizički razmak je nešto što će još dugo vremena biti potrebno građanima i građankama i to sve dok se na tržištu ne pojavi vakcina protiv koronavirusa. Ekonomija, kao i velike proizvodne kompanije moraju funkcionisati kako bi doprinosili i proizvodili vrijednosti a gotovo je nemoguće da svi radnici u svakom trenutku misle na održavanje socijalne distance pogotovo prilikom izvođenja radnih zadataka kada je koncentracija usmjerena na ispunjavanje zadataka u kancelariji, pogonu, gradilištu... Stoga moramo rješavati ovaj problem i to na način da će te osobe biti upozorene da krše socijalnu distancu prilikom približavanja drugoj osobi a putem pametne narukvice koju će nositi na njihovoj ruci.

Ideja/Rješenje

Rješenje ovog problema plod je možda moje mašte ali je itekako moguće napraviti i to u kratkom vremenskom periodu te krenuti u masovnu proizvodnju ovog uređaja kojeg nazivam ''Smart distance bracelet''. Pametna narukvica na ruci uspostavljala bi vezu Bluetooth-om ili putem Wi-fi signala s drugim istim uređajem u blizini i tako vibracijom upozoravala na blizinu odnosno kršenje socijalne distance. Ova pametna narukvica imala bi mogućnost registracije pod imenom vlasnika i imala bi mogućnost da pamti kršenje distance s drugim uređajem. Znači ukoliko se ispostavi da je vlasnik jednog uređaja zaražen, na njegovom uređaju mogli bi iz baze izvaditi informacije s kojim osobama (uređajima) je kršio socijalnu distancu pa bi tako brže stizali lanac širenja. Pametna narukvica mogla bi se koristiti ponajprije kod osoba koje su primorane u pogonima kompanija, na gradilištima ili u kancelarijama biti u grupi. Ovaj uređaj u velikoj mjeri bi olakšao primjera radi kompaniji koja ima 300 osoba u istom proizvodnom pogonu i tom prilikom rade posao šivanja. Pametna narukvica osobe bi upozoravala i iste bi se udaljavale jedna od druge pa tako ne bi dolazilo do kontakta i širenja zaraze među radnicima. Ova ideja mogla bi biti uspješna obzirom da se velike kompanije suočavaju s problemom da moraju obustavljati čitavu proizvodnju zbog samo jedne zaražene osobe jer ne znaju s kim je sve zaražena osoba imala kontakt. U ovom slučaju pametna narukvica bi odavala taj podatak i bilo bi lahko ući u trag zaraženim osobama. Vidljiva promjena će biti da će kompanije funkcionisati i proizvoditi vrijednosti te će se ublažiti posljedice pandemije. Nadam se da ću promjeniti sistem, odnosno okruženje u kojem će se odvijati radni zadaci. Radnici će osjećati sigurnost jer imaju na ruci narukvicu koja ih upozorava i ne moraju razmišljati u svakom trenutku jesu li ili ne dovoljno daleko od nekoga.

Resursi

Potrebni su ljudski resursi koji će vrlo lahko na bazi do sada osmišljenih pametnih narukvica istu nadograditi u smislu koji sam objasnio u ideji. Tehnički i ljudski resursi potrebni su za masovnu proizvodnju ove pametne narukvice.

Ciljne skupine

Bit će unaprijeđen život osoba koje su u radnom odnosu a kod kojih je moguće primijeniti gore navedeno rješenje, odnosno radnika koji moraju raditi u vrijeme pandemije pa i njihovih porodica. Radnici će nastaviti raditi. Bit će spašen veliki broj radnih mjesta obzirom da će kompanije proizvoditi i dalje prodavati njihov proizvod ili uslugu. Zajednica će također osjetiti. Jer radno mjesto donosi priliv poreza i doprinosa u fondove ali i povećanu potrošnju a povećana potrošnja priliv sredstava u PDV sistem. Novac iz fondova i PDV-a finansira čitav sistem na kojem opstaju društvo odnosno zajednica.

Partneri

Potencijalni partneri na realizaciji ove ideje mogu biti UNDP, Delegacije Evropske unije, svi zainteresovani pa i privatne kao i državne kompanije poput Elektroprivrede, BH Telecoma.

Finansijski okvir

Kako bi realizirali ovu ideju potrebno je proizvesti jednu a zatim i krenuti u masovnu proizvodnju smart distance narukvice. Proizvodnja i put do prve narukvice bi koštao nešto više, ali nakon toga narukvica bi koštala do 10 USD obzirom na kretanje cijena materijala od kojih bi one bile proizvedene.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.