Problem

Svjedoci smo situacije a COVID-19 koja je prekinula normalno obrazovanje kako u osnovnim i srednjim školama tako i na fakultetima. Nikad se nije ni razmišljalo da bi mogli doći u ovu situaciju kad će online obrazovanje trebati i da neće biti mogućnosti održavanja nastave u učionicama, gdje IT sektor priskače u pomoć. Kako bi se nastava nastavila odvijat bez obzira na situaciju počelo se sa korištenjem raznih platformi za učenje kao i aplikacija. Mnogi profesori komuniciraju pomoću ( viber, whatsapp, discord, zoom, skype aplikacije), google classroom kao i e nastavom fakulteta. Često za jedan predmet studenti imaju 6 različitih aplikacija za praćenje nastave što je u suštini nemoguće za pratiti, jer to podrazumijeva 24h sjedenje za računarom i praćenje postavljenih materijala kao i obavijesti. Dodatni problem koji se javlja jeste održavanje parcijalnih ispita i ocjenjivanje studenata.

Ideja/Rješenje

Za rješenje ovog problema ideja je Smart skills za fakultete. Smart skills za fakultete bi bila univerzalna platforma koju bi koristili fakulteti na području Kantona Sarajevo. Svakom studentu i profesoru bi bila dodijeljena šifra pomoću koje bi profesor, a i student pristupao datom predmetu. Platforma bi imala za cilj održavanje online nastave, postavljanje materijala za učenje i rad, praćenje prisustva studenata kao i profesora. Postavljanje kvizova kao jedan vid bodovanja aktivnosti studenata gdje bi se automatski mogao vidjeti broj bodova i prolaznost studenata. Pravljenje parcijalnih ispita s vremenskim ograničenim brojem pokušaja i automatskim izbacivanjem rezultata, samim tim bi se profesorima olakšalo ocijenjivanje i smanjilo bi se čekanje na i rezultate parcijalnog ispita, a i studentima bi se olakšalo polaganje ispita, gdje ne bi po povratku na fakultete polagali integralne ispite. S obzirom da je situacija s COVID-19 neizvjesna i da se ne zna tačno kad bi se mogao normalan nastavni proces uspostaviti Smart skills bi značajno pomogao i u realizaciji završnih ispita i provjera znanja. Studenti ne bi izgubili kompletan semestar, imali bi neki kontinuitet u obrazovanju i ne bi se prolongiralo polaganje završnih ispita, diplomiranje kao i upis studenata u novu akademsku godinu. Smart skills platforma bi mogla značajno doprinijeti obrazovanju i pomoći prevazilaženju situacije s COVID-19.

Resursi

IT sektor ( web developer, softwer developer), server za pružanje usluga

Ciljne skupine

Profesori i studenti

Partneri

Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu

Finansijski okvir

Nepoznato


Novosti

Korisnik nije unio novosti.