Problem

Ekipa studenata (Hannah A. Boone-od koje je ideja o knjižici krenula, Sarah Maris Hotić, Azra Čustović i Dado Latinović) i ja Adna Sijerčić(kordinator) smo zbog trenutne sutuacije došli do zaključka da ima previše dezinformacija i panike u svijetu, i razmisljali smo šta to mi kao mladi i budući naučnici možemo da učinimo da doprinesemo trenutnoj sutuaciji i da olakšamo zdravstvenim radnicima, a i čitavom stanovništvu.

Ideja/Rješenje

Odlučii smo da napravimo knjižicu, ta knjižica sadrži informacije iz naučnih radova koji su referencirani u knjižici, informacije o COVID19 i o tome šta zaista možemo učiniti kako bi prevenirali zarazu i u slučaju zaraze virusom koji su to prirodni pripravci koji mogu pomoći liječenju određenih simptoma, također su u knjižici uključeni recepti i dio za stress menagment. Verzije koje su već izrađene su na bosanskom jeziku i verzija na engleskom jeziku, postoji i verzija na ćirilici, a u toku je prevod i na Njemači, Španski, Italijanski i Japanski, planiramo da se prevede i na Turski, Kineski, Indonezijski, Rumunski, Ruski možda čak i Arapski. Naša zamisao je da ovo bude pristupačno i razumljivo svima na svijetu! Bitno je napomenuti da su u realizaciji ovog projekta konsultovani naučnici, doktori i specijaliste, koji su potvrdili tačnost informacija, koje su također referencirane iz mnoštva naučnih radova. Također postoji ideja i potencijal za razvoj mobilne aplikacije za jednostavniji pristup knjižici u svakom momentu. Mobilna aplikacija bi bila dostupna na Google store. Pri otvaranju aplikacije mogli bi da odaberete jezik na kojem želite da čitate knjižicu, tim odabirom bi automatski dobili pristup saržaju knjižice na odabranom jeziku, koji bi bio prilagođen rezoluciji mobilnog aparata. Bitno je je napomenuti da je ideja da se na ovaj način naša grupa nastavi baviti i drugim aktuelnim problematikama i nakon COVID-19! Naziv našeg tima: OMNISTIC Molim Vas da pristupite našoj knjižice preko ovih linkova: https://www.researchgate.net/publication/340607470_Kako_se_Zdravim_Zivotnim_Stilom_Suprostaviti_COVID-19 https://www.researchgate.net/publication/340607489_How_to_Fight_COVID-19_Using_a_Healthy_Lifestyle_Approach

Resursi

Potrebni su tehnički resursi, ljudski i finansijski, zbog prevođenja, lektorisanja i dodatnog editovanja knjižice, za koje mi već imamo formiran tim, kao i IT tim u slučaju realizacije aplikacije. Također i zbog printanja, promovisanja i dalje distribucije knjižice.

Ciljne skupine

ilj je da se ovom idejom olakša čitavoj populaciji generalno i da ovo bude pristupačno i razumljivo svima na svijetu. Radi se o referenciranim i reviziranim informacijama od strane doktora i mislimo da će ta informacija mnogo značiti onome koji bude čitao knjižicu. A samim time da olakšamo i zdravstvenim radnicima i umanjimo opšti strah i paniku.

Partneri

Realizaciju naše ideje bi mogao podržati Internacionalni Burch Univerzitet, a potencijalno i neke zdravstvene ustanove.

Finansijski okvir

Troškovi su uglavnom troškovi promocije, PR i printanja bookleta odnosno knjižice. Također mogući su i troškovi prevođenja, lektorisanja i dodatnog editovanja knjižice, za koje mi već imamo formiran tim. Kao i IT team u slučaju realizacije aplikacije.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.