Problem

Kako bi se smanjio kontakt ljudi sa predmetima na javnim mjestima, napravio sam prototip model koji će olakšati dezinfekciju ruku. (Uređaj za dezinfekciju ruku) Na javnim mjestima koriste se sprejevi kako bi se izvršila dezinfekcija ruku. Sprejevima se koriste svi koji žele npr. pristupiti kupovini u marketu, dakle svaka osoba taj sprej uzima u ruku i vrši dezinfekciju. To je problem jer ako je netko zaražen COVID-19 virusom, on to ne zna i koristi se sprejom, time ugrožava sve osobe koje kasnije koriste taj sprej. Također, poznato je da u ambulantama i bolnicama prije ulaska ne postoji nikakav oblik dezinfekcije ruku, te se sa ovim uređajem rješava i taj problem.

Ideja/Rješenje

Uređaj za dezinfekciju ruku radi na principu slučnom sušilu za ruke u toaletima. Najjednostavnije rečeno osoba primiće ruke ispod uređaja i kada se detektuje micanje koje je udaljeno 10-20cm ispod uređaja, automatski će se raspršiti tečnost koja će dezinficirati ruke za 3 do 5 sekundi. Ovim se postiže da niko ne dodiruje uređaj niti bilo koji predmet, a pri tome se izvrši dezinfekcija ruku. Na osnovu toga u velikoj mjeri bi se smanjila mogućnost širenja virusa. Također, nakon stabilizacije COVID-19 virusa ovaj uređaj bi bio vrlo koristan za dezinfekciju ruku pri ulasku u ambulante, bolnice i druge javne ustanove. Svima nam je poznato da su hodnici u javnim ustanovama večinom leglo bakterija. Praktikovanjem dezinfekcije ruku pri ulasku bismo u velikoj mjeri smanjili broj bakterija na takvim mjestima. U prilogu se nalaze slike modela izrađenog u AutoCADu sa bazom, poklopcem i dodatnim dijelovima koji su potrebni za ovaj uređaj. Video u prilogu je snimljen na kartonskom modelu kako bi se pokazala funkcionalnost (nedostaje dio za prskanje tečnosti).

Resursi

Za realizaciju ove ideje, na prvom mjestu, potreban je 3D printer. Koristio bi se za izradu dijelova ovog uređaja. (manji dijelovi, moguće je izraditi čitav uređaj, ali dugo vremena oduzima izrada velikih dijelova pomoću 3D printera) Dijelovi se također mogu izrađivati i pomoću mašine za brizganje plastike time bi se vršila serijska prizvodnja uređaja. Osim plastičnih dijelova, tu je također i elektronički dio koji se koristi za detekciju ruku i za puštanje tečnosti. Posjedujem za nekoliko uređaja elektroničke dijelove, veće količine također je potrebna nabavka. Dakle, potrebna su finanskijska sredstva kako bi se nabavila oprema za izradu dijelova, ali i za veće količina elektonike.

Ciljne skupine

Realizacijom ove ideje, na provom mjestu, bi se zaštitili zdravstveni radnici (doktori, medicinske sestre itd) gledajući na dalju budućnost, ali i pacijenti koji koriste usluge bolnica i ambulanti. Ako posmatramo bližu budućnost, svaki od građana koji se koristi raznim sredstvima za dezinfekciju ruku na javnim mjestima bi bio zaštičen upotrebnom ovog uređaja.

Partneri

Za realizaciju ove ideje na prostorima BiH bi trebale podržati općine i gradovi kako bi se u ambulantama i bolnicama obezbjedili ovi uređaji, ali i na svim javnim mjestima na kojim ovaj uređaj potreban. Firme koje se bave izradom dijelova od plastike (koje posjeduju mašine za brizganje plastike) bi bilo lijepo da se uključe te da se obezbjede uređaji za sve ambulante i bolnice dok traje situacija oko virusa COVID-19. (ili nabavka mašine za brizganje plastike kako bi se za kratak period proizvele veće količine uređaja)

Finansijski okvir

Potrebno je nabaviti za početak: 3D printer i filament za 3D printer - 2000KM Elektronika potrebna za uređaj (za više uređaja) - 500KM Ako bi krenula serijska priozvodnja potrebna je onda i mašina za brizganje plastike. Dakle za početak potrebno je oko 2500KM, a ako bi se nabavljala i mašina za brizganje plastike onda je potrebna puno veća finansijska podrška.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.