Problem

Kako je pandemija virusa covid-19 pogodila i Bosnu i Hercegovinu krajem marta 2020. godine, kako bi se spasili životi ljudi i spriječili masovni smrtni slučajevi, kao što se događalo u Italiji i Španjolskoj, vlada Bosne i Hercegovine poduzela je niz mjera. Imajući u vidu da naš zdravstveni sustav nije tako razvijen i snažan kao u europskim zemljama, te da vlada nije izdvojila proračun za takvu krizu, transparentnost javnog sektora je vrlo slaba i nacija nije bila spremna za takvu pandemiju, građani se suočavaju s vrlo teškom situacijom. Neke od mjera koje je vlada poduzela bile su da nose maske za lice, rukavice za jednokratnu uporabu, dezinficiraju zajednički prostori u stambenim zgradama, itd. Takve sredstva je bilo vrlo teško naći na lokalnom tržištu, ponajprije jer se uvoze, a prijevoz tj. ekonomija je usporena između država, a potom, građani su bili u panici i ponašali se neodgovorno, pa su neki gomilali takva sredstva, dok ih drugi nisu mogli kupiti. Polako su male male tvrtke, pa čak i velike tvornice, počele s proizvodnjom maski za lice i tekućina za dezinfekciju. Iako se rukavice za jednokratnu uporabu ne proizvode lokalno, ali su drugi proizvodi dostupni lokalno. Uzrokovano pandemijom, lokalno gospodarstvo također je ugroženo. Građani trebaju biti svjesni da kupovinom lokalnog proizvoda podržavaju lokalno gospodarstvo i trebamo se više usredotočiti na lokalnu proizvodnju. Istovremeno, uvođenjem policijskog sata te zabrana kretanja za mlade osobe (mlađe od 18 godina) i stare osobe (65+), koji uglavnom nemaju pristup internetu i društvenim medijima, puno informacija u prevenciji i rješavanju nove situacije nije moguće pronaći na TV i radio, medijima koje prate starije osobe. Stoga je tiskani materijal potrebno distribuirati starijim osobama kako bi ih se obavještavalo o pandemiji virusa covid-19.

Ideja/Rješenje

1. Educirati, informirati i podizati svijest građana (posebno starijih od 65 godina) o pandemiji virusa covid-19 distribucijom letaka 2. Pružiti niz informacija o prevenciji, potrebnim higijenskim koracima i drugim mjerama, važnim brojevima telefona gdje potražiti medicinsku, logističku i psihološku pomoć u slučaju da im je potrebna 3. Povećati higijenske mjere među stanarima u 100 pilot stambenih zgrada u Tuzli, distribuciom maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava.

Resursi

Relevantnih dionici (stanari, predstavnici stanara). Gdje god je to moguće, kupit ćemo lokalne proizvode. Tvornica DITA u Tuzli proizvodi dezinfekciona sredtsva, u Živinicama se proizvode pamučne dvoslojne maske za lice, koje se mogu otkuhavati. Pamflete će štampati lokalna tiskara u Tuzli. U suradnji s članovima naše mreže identificirat ćemo stanare u 100 stambenih zgrada u Tuzli koji će biti korisnici projekta. Pamfleti (9.000 komada) će se distribuirati putem punktova u gradskoj upravi gdje građani plaćaju račune za svoje komunalne usluge (vodu, kanalizaciju itd.), bez naknade. Riječ je o jedinicama gradske uprave, kojima upravlja javno preduzeće Komemorativni centar u Tuzli. U gradu Tuzli postoji 9 takvih ureda, a zapravo svi stanovnici Tuzle koriste usluge ovih ureda, jer se plaćanje određenih računa vrši bez naplate naknade, što nije slučaj ako račune plaćaju u banci ili pošti. Prije smo koristili ovih 9 ureda za distribuciju tiskanog materijala CENSOR-a i ta suradnja teče nesmetano i bez poteškoća, što je prethodno dogovoreno s direktorom poduzeća.

Ciljne skupine

9.000 starih osoba (preko 65 godina starosti) u Tuzli 1.000 stanara u 100 stambenih zgrada u Tuzli

Partneri

Predstavnici stanara u 100 stambenih zgrada u Tuzli JP Komemorativni centar sa svojih 9 naplatnih mjesta za usluge građanima

Finansijski okvir

Budžetska stavka Dezinfekciono sredstvo za površine, 2.100 $ Dezinfekciono sredstvo za ruke, 1.100 $ Jednokratne rukavice, 3.000 $ Maske za lice, 3.000 $ Dozatori, 1.500 $ Pamfleti, 9.000 $ Naljepnice 100 $ Administracija, 300 $ Koordinacija, 300 & Ukupno, 20.400 $


Novosti

Korisnik nije unio novosti.