Problem

On-line škole koje se sprovode u toku pandemije korona virusom predstavljaju veliki problem za najmladje učenike naših škola. Zašto? Pod terminom najmladjih učenika podrazumijevamo učenike od 1. do 4. razreda, tj. učenike koji su na samom početku sticanja znanja iz pojedinih oblasti, tačnije predmeta. Nastava elektronskim putem koja se trenutno odvija putem TV-a jeste dobra ideja, zamisao, medjutim sama zainteresovanost za takav vid učenja je mala.

Ideja/Rješenje

Rješenje kojim bi se doprinijelo on-line platormi učenja jeste i učenje kroz radionice u prirodi, tačnije da djeca kroz očigledne praktične primjere vide i shvate ono o čemu se priča putem malih ekrana. Naime, škole u prirodi su uvijek privlačile najmladje sugrađane naše zajednice, jer kroz igru se najlakše i uči. Način na koji bi se realizovala ova ideja jeste sledeći. Kontaktirati škole i putem telefona stupiti u kontakt sa roditeljima najmladjih učenika razredne nastave, predložiti im ideju. Sama ideja i cilj projekta jeste da se omogući učenicima odlazak u omladinski kamp na cjelodnevno druženje. Tokom cjelodnevnog druženja biće organizovana hrana i piće za sve učenike, zatim kroz razne radionice i samo učenje, kroz razne igre i odmor u prirodi, omogućiće svakom učeniku da kutak sobe sa malim ekranom zamijeni sa učenjem i igrom u prirodi.

Resursi

Resursi koji su potrebni da se realizuje pomenuta ideja su sledeći: 1. Organizovati i zakupiti prostor na jedan dan u Omladinskom kampu Riječani, Modriča; 2. Okupiti mlade, školovane ljude koji bi osmislili razne ideje i radionice za naše učenike (zavisno od broja djaka); 3. Pripremiti materijal sa kojim bi se radionice organizovale; 4. Priprema hrane i pića; 5. Organizovanje prevoza do kampa i nazad;

Ciljne skupine

Ciljnja skupina jeste najmladja kategorija učenika. Smatram da ćemo ovim načinom unaprijediti učenje kroz praktičnu nastavu u prirodi, koja nam omogućava pridržavanje svih donesenih mjera. Učenici od 1. do 4. razreda predstavljaju kategoriju učenika koja je najviše ugrožena što se sticanja znanja tiče. Učenici tog uzrasta trebaju izgraditi dobru osnovu za dalje učenje, jer ukoliko to ne urade, kasnije ih čekaju veliki problemi.

Partneri

Partneri u realizaciji ove ideje su udruženje "Ekosistem i JA" koji u svom programu ima i organizovanje radionica u prirodi, kao i sama opština Modriča.

Finansijski okvir

Pretpostavljam da finansijski okvir ne bi smio da prelazi granicu od 2500,00 KM. U pomenutoj cifri su uračunate cijene zakupnine prostora Omladinskog kampa, zatim prevoz učenika na relaciji grad-kamp i kamp-grad, organizovanje hrane i pića za sve učesnike, materijal za rad, dnevnice (ukoliko budu zahtijevane od strane organizatora radionica.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.