Problem

Sa pojavom virusa Korona starija populacija, pogodjeni su odlukom nadleznih institucija da ne izlaze van iz svojih kuca i stanova kako se ne bi zarazili. Pored zdravstvenog problema, tu je i nemogućnost kupovine namirnica, lijekova, plaćanja računa ili da im se purži neka druga pomoć.

Ideja/Rješenje

Pomoću mobilne aplikacija (rješenja) omogućit će se najugrozenijim građanima/građanikama da se registruju i prijave svoju lokaciju pomoću opcije Location. Aplikacija bi sadržavala bi više opcija za vrstu pomoći koja je potrebna. Paralelno tome, postojala bi opcija da se registruje građanin koji želi pomoći u blizini. Aplikacija bi omogućila prikaz ugroženih osoba koji su iskazali potrebu za pomoć u radijusu od 100 metara ili više. Aplikacija omogućava uspješno prijavljivanje potreba od strane najugroženijih I pružanje pomoći istima od strane komšija ili drugih nevladinih organizacija kao što su Crvni križ ili javne kuhinje. Implemetacijom ove ideje, omogućit ćemo da građani brinu o najugroženijim građanima za vrijeme panedemije kao i poslije nje.

Resursi

Za implementaciju ovog rješenja potrebni su tehnički resursi, tj. firma koja ce programirati ovakav program i omogućiti njegovu besplatnu upotrebu za sve zainteresiranih.

Ciljne skupine

Najugroženiji građani i građanke, bilo da se radi o starijim, bolesnim osobama ili bilo koja vrste pomoći koju bi komšija mogao pružiti drugom komšiji.

Partneri

Bit Alliansa, UNDP, Crveni Kriz, razna nevladina udruženja sa volonterima i građanstvo.

Finansijski okvir

U zavisnosti od odabira firme koja bi ovo implementirala cca.10.000 KM. Kao i troskove aplikacije na google storu.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.