Problem

Covid 19 i panika su danas glavne teme. Čekanje u redovima, nemogućnost poštivanja mjera socijalne distance, gužva u supermarketima samo su neki od problema s kojima se susrećemo za vrijeme ove pandemije. Mnogi odlaze u nabavku i nesavjesno kupuju namirnice, dok ovi drugi "kasne" i jedino što mogu vidjeti jesu prazne police. Stariji od 65god moraju ili slati mlađe članove u kupovine ili dobiti kaznu. Nemamo nikakvu mogućnost nabavke potrebnih namirnica i lijekova od kuće. Za sve što nam je potrebno moramo izaći van svog doma i ugroziti svoje zdravlje i zdravlje ostalih. Pravo pitanje je zašto mi još uvijek nemamo tu mogućnost online kupovine.

Ideja/Rješenje

Ovo je idealno vrijeme za radikalne promjene i implementaciju novog poslovnog sistema u naš sistem trgovine. Rješenje za navedeni problem jeste racionalna eKupovina. Za početak, s obzirom na donešene mjere, potrebno je zabraniti ulaz u supermarkete i apoteke za sve osim uposlenih koji imaju zaštitnu opremu. eKupovina je aplikacija koja bi imala mogućnost kupovine u supermarketima i sl. trgovinama i apotekama, sa ili bez ograničenja u količini namirnica koje kupujete (to ovisi o poslodavcu). Nakon prijave izvršene u aplikaciji, na vašu mail adresu dobili biste sva dodatna upustva za korištenje aplikacije i vaš validni kod putem kojeg bi se prijavljivali unutar aplikacije. Uz izbor i pretragu skupine namirnica i pojedinačnih namirnica, imali biste uvid u cijenu svakog proizvoda, popust, te ostavajali dodatne bodove za popuste ukoliko kupite domaće proizvode. Time bismo motivisali stanovništvo da kupuju domaće. Nakon ubacivanja proizvoda u korpu, imali bi uvid u količinu novca za isplatu, te mogućnost kartičnog plaćanja i plaćanja korištenjem keša. Kada pošaljete narudžbu ista bi vam bila dostavljena u roku od 24h. Radnici (koji posjeduju zaštitnu opremu) u trgovinama bi pakovali i pravili račun na osnovu narudžbe, a zatim bi vaš paket preuzela kurirska služba ili dostavno vozilo te firme. U slučaju kartičnog plaćanja, banka bi samo rezervisala vaš novac, a novac bi bio prebačen kada preuzmete dostavljenje namirnice. U slučaju plaćanja kešom, preuzeli biste i platiti narudžbu pri dolasku kurira ili uposlenika firme iz koje kupujete (koji moraju kao i vi imati rukavice i masku na licu). Novi poslovni sistem bi pomogao u budućem poslovanju, vrlo brzo bi se isplatio, omogućio bi obostrano zadovoljstvo. U slučaju da stariji nemaju mogućnost ili ne koriste smartphone, imali bi mogućnost naručiti putem poziva na broj ili bi neko drugi za njih naručio u svoje ime ali na drugu adresu.

Resursi

Da bi ova ideja postala stvarnost potrebna je dobra volja i želja svih nas da pomognemo i konačno shvatimo da je ovo sve za naše dobro! Potrebna je IT organizacija koja bi napravila i održavala ovaj sistem za cijelu BiH, a zatim i odluka kojom bi se privremeno zabranio ulaz u supermarkete.

Ciljne skupine

Ciljna skupina smo svi mi, jer svi mi smo kupci.

Partneri

Partneri za ovo bi bili supermarketi kao što su Bingo, Konzum, Belamionix i sl. koji bi ovom podrškom došli do boljeg vida poslovanja. Osim njih potrebno je učešće nas mladih koji bi bili spremni kreirati onu aplikaciju ili angažovanje IT organizacija ili firma koja bi iskoristila ovu priliku i pomogla svima nama.

Finansijski okvir

Finansijski okvir jeste 15 000KM, a uz podršku u ovim teškim vremenima i želju za boljom i ljepšom budućnosti i pomoći razvoja i trgovinskih lanaca i IT u BiH vjerujem i manje.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.