Problem

Nikada do sada, u razvoju ljudske civilazacije, nije bilo veće potrebe za energijom i dostupnosti informacija. Uređaji koje svakodnevno koristimo zahtjevaju i svakodnevno punjenje baterija kako bi funkcionisali. Informacije koje dobijamo putem interneta i ostalih medija nam uveliko olakšavaju svakodnevnicu i pružaju priliku da ranije reagujemo na potencijalno opasne situacije i brže iskoristimo potencijalne prilike.

Ideja/Rješenje

Novi, domaći brend uličnog mobilijara City Gecko čini grupa smart proizvoda koji sunčevu, obnovljivu energiju pretvaraju u izvore napajanja uređaja koje svakodnevno koristimo – telefoni, tableti, i sl. Napajanje uređaja se vrši putem USB utičnica i beskontaktnih punjača. Osim što napajaju ove i slične uređaje proizvodi su opremljeni Wi-Fi pristupnom tačkom, LCD displejom, različitim senzorima i dovoljno velikom površinom za brendiranje. Svojim jedinstvenim dizajnom moduli Solar, Wood i Wheel plijene pažnju prolaznika i ova osobina se koristi prilikom slanja poruka prolaznicima (npr. brendiranje Modula važnim informacijama u vezi sa mjerama koje se koriste u određenim situacijama, dodatno naglašavanje besplatnog mjesta za punjenje uređaja, naglašavanje Wi-Fi pristupne tačke, isl.). Instalirani senzori prikupljaju različite informacije o svojoj okolini te iste prikazuju na displeju, odnosno mobilnoj aplikaciji, pa se tako može vidjeti koliko osoba trenutno puni svoje uređaje na nekoj lokaciji te vođeni preporukama socijalne distance birati tu ili neku drugu lokaciju za punjenje svojih uređaja. Senzor koji očitava zagađenje u okolini u kojoj se nalazi je koristan kako pojedincima (da izbjegavaju mjesta sa velikom količinom zagađenja, odnosno posjećuju ona sa manjim zagađenjem) tako i lokalnim upravama i samoupravama (da svojim djelovanjem utiču na dijelove gradova u kojima je visoka koncentracija zagađenja te na taj način kreiraju ugodnija mjesta za život). Korištenje različitih platformi i aplikacija za komunikaciju te brzi pristup informacijama zahtijeva internet konekciju te su zbog toga City Gecko uređaji opremljeni Wi-Fi pristupnim tačkama. Prilikom pristupanja internetu moguće je prikazivanje korisnih informacija (npr. preporučene mjere koje bi trebalo poštovati kako ne bi došlo do nekih neželjenih posljedica u doba pandemije ili drugih nepogoda, informacije o događaju koji može biti od koristi građanima, isl.). Osim prikazivanja podataka prikupljenih od strane senzora aplikacija (mobilna i web) takođe mogu generisati korisne informacije poput onih koje se prikazuju prilikom pristupanja internetu te i na ovaj način širiti korisne informacije u vezi sa trenutnim stanjem u gradu, državi isl. Za sve korisnike električnih trotineta i bicikala Modul Wheel, pored mjesta za odlaganje, posjeduje i utičnice za priključak punjača čime se podiže svijest o korištenju ovih prevoznih sredstava, a instalirani uređaji postaju nova mjesta koncentracije građana. Više o Ciy Gecko proizvodima možete saznati na https://citygecko.solar/

Resursi

Za kreiranje City Gecko proizvoda kreirano je nekoliko timova – proizvodni, prodajni i distribucijski. Svaki od timova posjeduje i svoje podtimove koji zajedno doprinose razvoju proizvoda, domaće ekonomije i BH društva u cjelini. Zavisno u kojoj fazi proizvodnje tim utiče na proizovod isti koristi različite resurse vodeći pri tome računa da se resursi maksimalno iskoriste te da njihovo djelovanje ima što manje ekološke posljedice.

Ciljne skupine

City Gecko utiče na nekoliko različitih ciljnih skupina ali ih možemo generalizovati u dvije – direktne korisnike (prolaznici, stanovnici gradova, turisti, posjetioci lokacija) koji koriste Wi-Fi pristupne tačke, punjače za svoje uređaja, aplikaciju za prikaz podataka i inidirektne korisnike (lokalne zajednice, opštine, gradovi, društveno odgovorne kompanije, udruženja, organizacije, različiti domaći i inostrani fondovi) koji instaliraju uređaje kako bi omogućili pomenute servise i mogućnosti direktnim korisnicima. Ova ideja je primjenjiva ne samo na BH društvo nego i globalno.

Partneri

Indirektni korisnici su ujedno i partneri na ovom projektu jer će oni u cilju boljeg i jačeg djelovanja na društvo omogućiti finansiranje, instalaciju i dalju komunikaciju sa direktnim korisnicima. To su okalne zajednice, opštine, gradovi, društveno odgovorne kompanije, udruženja, organizacije, različiti domaći i inostrani fondovi.

Finansijski okvir

U zavisnosti od Modula, gradacije istoga odnosno instalirane opreme, te broja Modula koji se instaliraju od strane investitora (partnera) na određenoj lokaciji i na kraju same lokacije, dobijamo finansijske okvire City Gecko proizvoda.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.