Problem

Danas u samom jeku pandemije virusa SARS-CoV-2 po internetu kruže mnoge netačne informacije o bolesti COVID-19 kao i generalna panika koja je zavladala zbog slabe informisanosti o opasnosti ove bolesti. Takođe mnogi ne poznaju mjere zabrane i savjete socijalne distance u ovoj situaciji pa je potrebno napraviti nešto što bi informisalo svakoga o takvim pitanjima. Najbolja stvar za tu svrhu jeste mobilna aplikacija za pametne telefone zbog njihove velike rasprostranjenosti.

Ideja/Rješenje

Ova aplikacija ima za cilj da informiše građane o COVID-19 sa tačnim i provjerenim informacijama i da tako izbjegne lažne informacije koje kruže po internetu. Takođe korisnici bi imali uvid o broju zaraženih na prostoru gdje žive kao i o obavljanju svakodnevnih aktivnosti u jeku pandemije kao i da daje savjete o ponašanju u ovom vremenu.

Resursi

Baze podataka na svim nivoima vlasti IT stručnjaci Studenti/firme IT smjerova Država, Regija, Općina Informacije od WHO (World Health Organisation)

Ciljne skupine

Svi građani Bosne i Hercegovine i regiona Zapadnog Balkana

Partneri

Vladine i Nevladine organizacije Fakulteti Ambasade Svi nivoi vlasti Pojedinci

Finansijski okvir

Ova ideja ne bi zahtijevala velike finansije u odnosu na aplikacije sličnog tipa. Plaćeni bi bili samo developeri koji bi radili na njoj i troškovi za Play Store implementaciju i slične platforme. Ipak ako bi na ovoj ideji radili volonteri npr. apsolventi fakulteta sa IT smjera onda bi trošak bio minimalan.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.