Problem

Ovakav problem je lako uočiti u društvu. Starci i osobe sa invaliditetom bez mogućnosti odlaska u kupovinu, roditelji bez dovoljno provedenog vremena sa porodicom, ljudi koji žive daleko od obližnjih trgovina, djeca bez mogućnosti samostalnog izlaska van... A svima njima su potrebne osnovne namirnice, ali i vrijeme. Prosječna osoba u svom životu provede 3 godine u obilasku trgovina. Ako uzmemo u obzir da su gužve, ili da osoba živi dalje od trgovačkih centara te da mora dugo putovati do njih, vrijeme na kupovinu se samo povećava. Vrijeme provedeno na takav način je uzaludno potrošeno vrijeme. Ono se može uložiti u stvari koje su nam bitnije- naša porodica, posao, ljubav i slobodno vrijeme. Stariji ljudi, osobe sa psihičkim poteškoćama i osobe sa invaliditetom nemaju mogućnost samostalnog odlaska u kupovinu, nego čekaju da im neko od njihove porodice donese osnovne stvari za preživljavanje. Roditelji umorni dolaze s posla, te umjesto da svoje vrijeme maksimalno posvete svojoj malenoj djeci, oni moraju izdvajati dodatnih 45 minuta samo da bi kupili osnovne namirnice. Ovakvom problemu je pod hitno potrebno rješenje, a mi smo ga i smislili.

Ideja/Rješenje

Rješenje koje ovaj tim (Alić Merjem, Ćehić Lejla i Ćemalović Aladin) ima za vas je jednostavno i efikasno. Mi smo tu da implementiramo aplikaciju kojom ćete moći iz udobnosti svoga doma naručiti sve što vam treba. Sve što je potrebno jeste da uneste osnovne podatke, ime i prezime, mjesto prebivališta, te da izaberete željeno polje. Moći ćete birati kategorije iz kojih želite vaše namirnice. Neke od tih kategorija su meso i mesni proizvodi, mlijeko i mlječni proizvodi, žitarice... Svi artikli dostupni u trgovini će biti dostupni i na aplikaciji, jer ćemo uspostaviti zajedničku bazu podataka. Od trenutka kada upišete adresu povezat ćemo vas sa obližnjim trgovinama. Shodno tome, popravit ćemo poslovanje manjih, ali vrijednih trgovina u vašoj lokalnoj zajednici, a vi ćete imati više slobodnog vremena za druge, važnije aktivnosti. Plaćanje će se vršiti kartično ili pouzećem. Ukoliko ste namirnice naručili dok ste bili na poslu ili možda zauzeti u prometnoj gužvi, a trgovina vam je na putu kući, slobodno možete doći i preuzeti svoju narudžbu, te platiti na licu mjesta. Mi smo tu za Vas!

Resursi

Potrebni bi nam bili: web programer, web dizajner, android programer i desktop programer, programer baza podataka.

Ciljne skupine

Mi smo ovdje da podržimo, udovoljimo, učinimo naše najugroženije sretnijima. Želimo da damo priliku starijima, pa i onima mlađim od 18 godina, da iz udobnosti svoga doma dobiju sve potrebno. Takođe, tu smo za sve sa invaliditetom, zauzete roditelje, osobe sa psihičkim poteškoćama čije se stanje može pogoršati odlaskom u trgovinu punu ljudi, pa i za one koji su u mogućnosti ali ne žele da se izlažu opasnosti u ovakvim vremenima.

Partneri

Partneri koji su nam potrebni za implementaciju ideje su za početak donatori koji će osigurati pokretanje naše aplikacije. Mogući donatori su sve IT službe i kompanije, veliki trgovački lanci sa kojima bismo bili povezani, te pojedinci. Ne možemo a da ne spomenemo da je za implementaciju naše ideje krucijalan sporazum sa trgovinama, bez kojih naša aplikacija ne bi imala smisla.

Finansijski okvir

Zbog dužeg perioda implementacije (najmanje 2 mjeseca), a kako svaki navedeni radnik ima bruto platu od najmanje 2000 KM izrada bi okvirno koštala oko 20 000 KM. Pored toga za sve potrebne licence i domene trebalo bi nam dodatno 5000 KM na godišnjoj bazi za održavanje ove strukture. Dodatan trošak bi bili vozači (1000KM mjesečno bruto), i kupovina vozila (3000 KM po vozilu). Zarada bi se bazirala na uzimanju 3-5% marže za svaku dostavu od trgovine s kojom surađujemo. Plaćanje bi se obavljalo kartično preko aplikacije. Kada sve saberemo, za početni kapital dobijemo cifru od 20 000 KM + 3000 KM za svako vozilo, dok bi troškovi održavanja bili oko 5000+11 000 KM po vozaču na godišnjoj bazi.


Novosti

Korisnik nije unio novosti.